Zašto su nam potrebna vlakna?

Povrće, začinsko bilje i voće izvor su dijetalnih vlakana neophodnih za ljudsko zdravlje. Nedostatak vlakana u prehrani postaje čimbenik u razvoju širokog spektra patologija. Kako prestati hraniti patogenu crijevnu mikrofloru? Vlakna omogućuju održavanje tjelesne težine pod kontrolom, topiva vlakna reguliraju šećer i kolesterol u krvi, a netopljiva vlakna čiste tijelo i uklanjaju otrovne tvari. I to nisu sve zdravstvene prednosti vlakana. Ali ako povrće i začinsko bilje izazivaju fermentaciju i nadutost? Također se događa da ove namirnice izazivaju bolove i grčeve u gastrointestinalnom traktu.

Zašto se zdrava hrana loše podnosi, dok prerađenu, nezdravu hranu velika većina ljudi dobro podnosi?

Površina crijeva je nevjerojatna – više od 300 četvornih metara. A sve crijevne stijenke naseljavaju bakterije, čija težina doseže 1,5-3 kg.

Što jede mikroflora?

A ako je “domaćinov” prehrambeni protokol pretežno procesirana hrana, brzi ugljikohidrati, brza hrana – patogeni mikrobiom koji troši šećer i raste, razmnožavajući se u za to povoljnom okruženju, dobiva pojačanu prehranu.

To je preduvjet za razvoj zdravstvenih problema. Kao rezultat toga, alergije, autoimuni procesi, osip na koži, depresija, poremećaji spavanja, imunološka obrana slabi.

Kako se nositi s patogenom mikroflorom?

Prestanite je hraniti šećerom i brašnom, u prehranu uvedite povrće, začinsko bilje, bobičasto voće, voće, fermentiranu hranu. Štetne bakterije se ne hrane vlaknima. Dijetalna vlakna vole korisnu mikrofloru. Ako su vlakna raznolika, onda je raznolikost dobre crijevne mikrobiote bogatija.

Učinak dijetalnih vlakana na tijelo

Stimulacija salivacije. Kao rezultat toga, početne faze probave su olakšane. Istezanje zidova želuca, dobivanje osjećaja sitosti. Rezultat je gubitak težine. Imati povećanje grane žuči. Kao rezultat – prevencija bolesti žučnog kamenca. Vezanje i izlučivanje toksičnih sredstava, žučnih kiselina. Čišćenje crijeva, olakšavanje prolaza hrane i ažuriranje crijevnog epitela. I, kao rezultat, prevencija malignih neoplazmi.

Vlakna možete uvoditi u svoju prehranu postupno ako osjetite nelagodu i simptome kao što je nadutost. Ali jednostavno ga je potrebno koristiti ako vam je stalo do zdravlja.